Architectenwinkel op de VT wonen beurs 2015

Voor de architectenwinkel (BNA) sta ik op de beurs op 1 oktober en 4 oktober.
Wij geven gratis advies aan mensen die iets willen veranderen of verbouwen aan hun woning.
Ze hebben van te voren ingeschreven, maar het is ook mogelijk om langs de stand te komen, en te kijken of er een architect vrij is.
Link naar de site: http://architectenwinkel.com/

Ontwerp kangoeroewoning – beneden/ bovenwoning

Gevel impressies van een ontwerp van een kangoeroewoning
Het ontwerp is een voorbeeld, en is aan te passen aan de afmetingen en eisen van de zelfbouwkavels bijv. op IJburg, Zeeburgereiland, Almere Poort of andere locaties.
Apart en toch samen. Een kangoeroewoning (ook wel tandemwoning genoemd) is een woonvorm waarbij mensen die zorg nodig hebben toch zelfstandig kunnen wonen en deel kunnen uitmaken van het huishouden van een mantelzorger. De woning bestaat uit twee zelfstandige woningen.

Op de begane grond is een zelfstandige appartement voor ouders of een (volwassen) kind met een lichamelijk beperking. Maar het kan ook een werkruimte worden of een grote eetkeuken met een extra slaapkamer aan de voorzijde. Er is nog heel veel mogelijk.

De familie woont op de verdiepingen. Ze kunnen de tuin delen, maar er is ook een dakterras. Veel aandacht zal er gegeven aan de woningindeling opties, detaillering en de energiezuinigheid.
De voorbeeld plattegronden en gevels zijn klaar.

Binnenkort:
Een aannemer een raming bouwkosten laten maken voor verschillende opties.
Om een aantrekkelijk pakket te kunnen aanbieden, waar er nog genoeg vrijheid is voor de persoonlijke woonwensen en financiële uitgangspunten van de toekomstige opdrachtgever.
Zodra alles is uitgewerkt, zullen de tekeningen en prijzen op verschillende websites gepubliceerd worden.

Kopersbegeleiding Project “Wonen aan het Twiske” Oostzaan

Voor dit woningbouwproject hebben Steenaart & de Jong, bouw- en kopersbegeleiders, mij gevraagd om hun tijdelijk te helpen met het voeren van begeleidings- en adviesgesprekken met de kopers.
Het doel van de gesprekken was om met de kopers door te nemen wat ze aan de woning wilden veranderen en welke keuze opties ze wilden.
Het bijzondere van dit project is dat de bewoners heel vrij zijn in het wijzigen van hun basis -plattegronden. Sommige kopers wisten precies wat ze wilden.
Andere kopers hadden meer advies nodig, en konden wij ze met het gesprek verder helpen met het maken van hun keuzes (o.a. uitbouwen en indelingswijzigingen).
Het waren intensieve weken, zo’n 50 gesprekken gevoerd in een korte tijd.

Maar erg leuk om de kennis in het ontwerpen van plattegronden op een andere manier over te dragen. Het gaf helemaal een goed gevoel als de kopers die niet goed wisten wat ze wilden na het gesprek heel enthousiast weer naar huis gingen, vol met nieuwe ideeën.

Periode april – juni 2014

Haags Inspiratieboek Zelfbouw

Het ontwerp van de ruime en sfeervolle bosvilla met de boogvormige rieten dak is opgenomen in het Haags Inspiratieboek Zelfbouw.
Natuurlijke materialen geven de villa een landelijke uitstraling. veel leefruimte met vrije indelingsmogelijkheden. Het basis volume is rechthoekig en kan aangevuld worden met aan- en uitbouwen.
Voorbeeld ontwerp is geschikt voor de locaties Fregatsingel, Bosweide en Tomatenlaan in Den Haag. Afhankelijk van de grootte van de kavels kunnen  de afmetingen van de woning aangepast worden.

Link naar website:http://www.denhaag.nl/ik-bouw-in-den-haag/to/Inspiratieboeken-1.htm

Qv10 bouwkundig advies

Qv10 bouwadvies en SNELLEN architectenbureau zijn verschillende bureaus met dezelfde eigenaar.
De werkzaamheden van Qv10 bouwkundig advies zijn bouwbesluittoetsing, EPC, daglicht- en ventilatieberekeningen en geluid. Website: www.qv10-advies.nl
Deze werkzaamheden zijn een mooie aanvulling op SNELLEN architectenbureau.

Onderzoek bestemmingsplan voor een kleinschalig woonvoorziening

Voor een mooi locatie in de kop van Noord Holland zijn we ism Stichting Warmehuizen aan het onderzoeken wat de bestemmingsplan voor mogelijkheden biedt om een kleinschalig woonvoorziening voor dementerenden te kunnen ontwikkelen.
Het is een bouwvallige stolpboerderij in de kop van Noord Holland met veel ruimte eromheen.
Je hebt daar prachtige uitzichten naar enerzijds de duinen in de verte en anderzijds het wijdse platteland van Noord Holland.

Schetsplan 3 typen vrijstaande woningen

Een particulier die een stuk grond bezit heeft mij gevraagd om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om daar in de toekomst vrijstaande woningen te gaan bouwen.
Er kunnen 6 luxe vrijstaande villa’s gebouwd worden met een ruime tuin eromheen.
Het dorp en omgeving is groen en landelijk. De stijlen van de woonhuizen in de omgeving zijn zeer divers.
Ik heb 3 verschillende types ontworpen. Een ‘groene’ woning, een woning met een half ronde rietendak en een jaren 30 woning.
De ‘groene’ woning heeft op het zuiden een groene sedumdak waar evt. ook zonnepanelen op aangebracht kunnen worden. Gestreefd zal worden om van deze woning een extra energiezuinige woning te maken.
Het project is nog in schetsfase, en we hebben een conceptaanvraag voor activiteiten omgevingsvergunning ingediend bij de desbetreffende gemeente.
Hopelijk spoedig meer nieuws hierover.

VBM woning uitgebreid

De VBM woning/ IbbA woning is uitgebreid met verschillende beukmaten en kopersopties.
De basiswoning heeft een beukmaat van 5,4 meter. Nu zijn er ook plattegronden met een beukmaat van 5,7 en 6,0 meter.
Er zijn nu heel veel keuze mogelijkheden die op veel verschillende locaties gebouwd kunnen worden.

In samenwerking met Bouwers van Braam Minnesma Bv hebben we een uitgebreide brochure samengesteld met alle mogelijkheden en is bij interesse op te vragen bij ons.

Woonbeurs

Op zaterdagmiddag, 29 september, heb ik aan particulieren advies gegeven op de Woonbeurs. Zij hebben zich, voor een klein bedrag, vooraf kunnen inschrijven via de website van de Woonbeurs, voor een advies van 45 minuten.
Er waren veel verzoeken, want alle adviestijden waren gereserveerd.

Ze kwamen met tekeningen en foto’s van hun woonhuis en vroegen wat de mogelijkheden waren voor het herinrichten of verbouwen van hun (net) gekochte woonhuis.
Heel interessant om ze, in die korte tijd, nieuwe ideeën en mogelijkheden te geven.

Dit was een initiatief van Architectuur per uur, die op het architectenplein van de Woonbeurs een stand heeft gehuurd.
Het doel van Architectuur per uur op de Woonbeurs was om particulieren en Verenigingen van eigenaren bekend te maken met het werk van architecten.
Zie ook de website: www.architectuurperuur.nl